Recipes

         HRÁCH NA OLIVOVÉM OLEJI S BRAMBOREM


1kg               mraženého hrášku nebo 2kg čerstvého
200ml          oliv.oleje
2balíčky       čerstvé cibulky nadrobno
1ks               konzervovaných rajčat nebo 750g čerstvých rozmixovaných
1ks               svazek kopru nadrobno
2ks               mrkve na kolečka
3ks               větších brambor
Sůl a pepř

Na oliv.oleji osmahneme hrách , přidáme cibulku na 2 min. smažíme , pak přidáme rajčata , kopr , mrkev vaříme 15.mim, pak brambory sůl a pepř .Vaříme do změknutí brambor dalších 15 až 20 min. Servírujeme s fetou , řeckým salátem , pečivem dá se přidat i maso nejlepší je z vývaru hovězí nebo kuřecí.


                        LILEK ZAPEČENÝ S FETOU


2ks                 lilku
2ks                 česneku
1ks                 svazek zelené petrželky
200g              fety

Celý lilek propíchneme několikrát nožem a vložíme do ohřáté trouby než změkne. Vezmeme zapékací misku s lžící vydlabeme vnitřek lilku do mísy ,rozprostřeme , dáme trochu oliv. oleje , rozmačkáme česnek , nasekáme petržel a ložíme na povrch lilku , pak posypeme fetou a vložíme do trouby na pár minut , než feta lehce zrůžoví.
Servírujeme jako předkrm s pečivem nebo jako přílohu.


                BRAMBORY  S  RAJČATY  A  FETOU


1,5kg                  brambor
1lžce                  citrónové šťávy
100ml                 oliv.oleje
1ks                     cibule  nadrobno
1ks                     česneku nadrobno
1ks                     konzerv. rajčat
1lžička                cukru , pepř
1ks                     bobkového listu
4kuličky              nového koření
0,25l                   vody
Sůl , pepř a nadrobno půl svazku petržele.

Oloupeme brambory nakrájíme na čtvrtky a polijeme citrónu a promícháme v míse.Rozpálíme oliv. olej a vložíme tam cibuli a česnek , osmahnem přidáme rajčata a vše ostatní i brambory a promícháme. Voda se postupně vyvaří , brambory změknou a přidáme fetu , opět zamícháme .
Podáváme teplé či studené i jako příloha.

 

             MÍCHANÁ  VEJCE S FETOU A BYLINAMI


200g           fety
2ks              vejce
2 lžíce         oliv.oleje
Trochu  pepře  ,  přidáme oregano  nebo  tymián  ,  bazalku , pažitku , petržel , celer…..

Na pánvi rozehřejeme oliv.olej a vložíme fetu a rozpustíme ji .Rozmícháme vajíčka s bylinkou v hrníčku . Do keramické nádoby nalijeme rozpuštěnou fetu a na to přelijeme vajíčka a necháme zapéct do trouby , než budou vajíčka hotova.


                     CIZRNA  SAMETOVÁ  POLÉVKA


500g               cizrny
1ks                  pórku
3ks                  brambor
Zeleninový vývar .
Oliv. olej  , sůl , pepř .

Namočíme cizrnu na 12 hod. nebo na 30min s jedlou sodou.Poté opláchneme.
Osmahneme pórek na oliv. oleji ,vložíme brambory , zeleninový vývar ,aby byla cizrna ponořena , sůl , pepř .
Vodu necháme trochu vyvařit , podle toho , jak hustou polévku chceme mít. Na konec přidáme oliv.olej a rozmixujeme .
Podáváme s fetou , osmaženým rohlíkem , olivy .


                                   CIZRNA POLÉVKA


500g          cizrny
3                 celé velké cibule
Olivový olej , pepř , sůl
Příchuť se může změnit , na co zrovna máme chuť.
Můžeme přidat oregano nebo majoránku , špenátové listy , rajče no prostě cokoliv 

Je dobré nechat 12 hod  cizrnu namočenou ,když nemáme čas necháme 30 min ve vodě se lžící jedlou sodou , pak je nutné cizrnu opláchnou a vložit do nové voda , kterou přivedeme do varu . Přidáme celé cibule , sůl , pepř , oliv. olej a i třeba další příchuť vaříme do změknutí cizrny. Podáváme s fetou a pečivem .


                            ČOČKOVÁ  POLÉVKA


500g        čočky
500g        konzerv. rajčat nebo čerstvé rajčata ( rozmixované )
100ml      oliv. oleje
2ks           menší cibule
4ks           česneku
2ks           bobkového listu
2lžičky     vinného octu , sůl , pepř , oregano , dle chuti trochu cukru

Opláchneme čočku pod tekoucí vodou . V hrnci orestujeme nadrobno nakrájený česnek a cibuli , přidáme rajčata , bobkový list ,vin.ocet . Když se vše začne vařit přidáme čočku a sůl . Až je čočka dovařená přidáme pepř a oregano. Servírujrme s fetou , olivami , nakládanou kyselou zeleninou , uzeným lososem.


                              FAZOLOVÁ POLÉVKA


500g                 fazolí
100ml              oliv.oleje
1ks                   cibule ( nastrouhané )
400g                konzerv. rajčat
1ks                   malý protlak
2ks                   mrkve na kolečka
1hrst                nasekaných listů celeru
Může být jedna pálivá paprika , sůl , pepř

Necháme fazole 12 hod ve vodě , pokud nemáte čas, tak 30 min se lžící jedlé sody,poté opláchneme . Osmahnem cibuli ,přidáme rajčata , protlak , fazole , celer , papriku a vodu , aby byly fazole ponořené a vaříme . Na posledních 15 min. vaření přidáme mrkev , sůl a pepř. Servírujeme s fetou , nakládanou kyselou zeleninou , uzenou rybou , olivami .

 

                      PEČENÉ FAZOLE GIGANT


500g              fazole gigant
1                    cibule
2                    mrkvi
2                    stroužky česneku
1                    plechovka drcených rajčat
                      oregáno , špetka cukru , petrželka
                      olivový olej , sůl a pepř

Fazole večer před vařením zalijeme studenou vodou. Druhý den je slijeme a přilijeme čistou vodu. Osolíme, kápneme trochu olivového oleje a vaříme. Prvních cca 10 minut zprudka bez poklice, pak je přiklopíme a stáhneme teplotu. Vaříme do změknutí (1 hod).V hlubší pánvi smícháme rajčata, podrcený česnek, oregáno, sůl a pepř. Přilijeme asi 200 ml vody a necháme probublávat přibližně půl hodiny.Fazole slijeme a vsypeme do pekáčku. Mrkev a cibuli nakrájíme na drobné kostičky, česnek také posekáme a přidáme k fazolím. Zalijeme rajčatovou omáčkou, promícháme. Přikryjeme alobalem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 C půl hodiny, pak odkryjeme a dopečeme. Omáčka by se měla nasáknout do fazolí . Nakonec fazole promícháme s posekanou petrželkou.

Poznámka
Pečené fazole je jeden z klasických řeckých receptů, který se připravuje především jako jeden z předkrmů. A v konce do petrželky mužete dodat mátu.

 

                          SALÁT  Z  CHOBOTNICE



1                    chobotnice
1                    červená , zlutá a zelená paprika
1/2                 nadrobno nakrájené cibule
100g              vypeckovaných oliv
1/2                 sklenice olivového oleje
1                    šálek octa
2                    štamprle ouza(2cl)
                      oregano 

Chobotnici omyjeme a uvaříme ve větším množství vody s trochou octa , až změkne. Vyjmeme z vody a nakrájme na plátky. Dále nadrobno nakrájme ostatní suroviny , papriky , bylinky , a olivy a smícháme s chobotnicí. Směs přendáme do mísy , přidáme ocet , olivový olej , ouzo a oregano. Necháme uležet v lednici minimálně 2-3 hodiny. Poté vyjmeme z lednice a servírujeme.